Condens lekkage en vochtoverlast.

Condens ontstaat indien waterdamp in de lucht afkoelt en omgezet wordt in de vloeistof water. (het dauwpunt wordt bereikt) Een bekend voorbeeld is de condens op enkel glas in de ochtend. Het enkel glas is een koud vlak en de damp die we gedurende de nacht produceren of na bijvoorbeeld een douche koelt af en verschijnt in de vorm van water.

Een voordeel van het glas is dat we het visueel kunnen waarnemen. Gebeurt dit wanden of ander koudebruggen in constructies dan zien we het vaak niet. Na enige tijd zal echter vochtschade zichtbaar zijn of de vorming van schimmel.

Condens lekkage is dus vaak het gevolg van een inpandige situatie of bouwfouten als een koudebrug. Middels zeer gevoelige Infrarood camera’s kan Lekrecherche Nederland koudebruggen inzichtelijk maken en met metingen van diverse parameters kan de luchtkwaliteit en vochtigheid worden vastgelegd. Afhankelijk van de uitkomsten kan het probleem worden opgelost en vaak zelfs tegen minimale aanpassingen.

Condens lekkage

Inwendige condensatie.

Van inwendige condensatie is sprake indien het dauwpunt in een muurconstructie of in een vloerconstructie licht. Het is hierom dat details als dampremmer zo van belang zijn bij isolatievloeren, isolatie-daken of houtskeletbouw. O.a. middels mini endoscopen kunnen wand opbouw details worden gecontroleerd en geven infrarood beelden vaak meer inzicht.

Condens, isolatie en ventilatie.

Bij het isoleren is er een kans op condens lekkage bij foutieve uitvoering. Vooral bij na isoleren komen vaak nog lekkages voor door condens. De oorzaak is immer gelegen aan een foutieve uitvoering van het na isoleren. Voor meer informatie over isoleren verwijzen wij u naar specialistische isolatiebedrijven. Zie o.a. VENIN isolatie branche vereniging.

Enkele voorbeelden :

  • Bij het aanbrengen van isolatie aan de onderzijde van een dak dient er aan de warme zijde (= inpandige zijde) voor de isolatie sprake te zijn van een volledig gesloten damp remmende laag. Is dit niet het geval zal er door dampdiffusie kans zijn op condens lekkage.
  • Bij met name houtskelet wanden dient er eveneens aan de binnenzijde (tussen afwerking en isolatie) sprake te zijn van een dampwerkende laag. Buiten de isolatie dient een waterkerende maar damp open laag aanwezig te zijn.
  • Isoleren op het dak. (warm dak)
    Bij het creëren van een isolatie dak met de isolatie onder de dakbedekking moet er sprake zijn van een damp remmende laag onder het isolatiepakket tegen inwendige condensatie onder de dakbedekking.

Meer vragen over condens, schimmel of luchtkwaliteit ? Neem vrijblijvend contact op meet een van onze bouwtechnische meettechnici.
Lee ook meer op onze informatie / blog pagina.

Bouwkundige lekkage onderzoeken :

  • Condens lekkage
  • Schimmel overlast
  • Vochtproblemen
  • Luchtkwaliteit

Lees meer op deze pagina over lekkage, condens, schimmel of luchtkwaliteit. Nog vragen ? neemt u vrijblijvend zonder kosten contact op met een van onze bouwkundige meettechnici.