Als u de CV ketel vaak moet bijvullen kan dit verschillende oorzaken hebben. Soms is de oplossing gemakkelijk en soms bij lekkage complexer.
Voordat u moet gaan denken aan een mogelijke lekkage van leidingen in bijvoorbeeld een vloer kunnen andere zaken worden gecontroleerd en eventueel hersteld. Leest u verder over mogelijke oorzaken en oplossingen.
Het expansievat.
Het expansievat (meestal een rood vat dat nabij de CV-ketel is gemonteerd) dient ervoor de uitzetting van het water bij opwarming op te vangen zodat de installatiedruk niet teveel schommelt. Hiertoe zijn de vaten voorzien van een rubberen “binnenbal” welke met stikstof op een bepaalde voordruk zijn gebracht. Als deze binnen bal defect raakt ontsnapt de stikstof in de installatie ( luchtgeluiden in radiatoren ) en vult het vat zich met water uit de installatie. U zult dit merken door veel te moeten bijvullen en ook door grote drukschommelingen bij opwarming/afkoeling. Het vat dient vervangen te worden. TIP: vul bij het herkennen van dit probleem niet meer bij dan ongeveer 1 a 1,5 bar; als door opwarming de druk boven de 3 bar uitkomt zal het beveiligingsventiel water gaan spuien welk schade kan toebrengen aan vloer/plafonds ed.
Ook kunt u het expanisevat controleren door :
Tik met een schroevendraaier of ander voorwerp op beide delen van het expansievat. Het geluid moet duidelijk verschillend zijn. Een deel is met water gevuld, het geluid klinkt dof. Het andere deel met stikstof, het geluid klinkt hol.
Als het rubberen membraan van het expansievat lek is, dan klinken beide delen dof omdat deze met water is gevuld.
Lekkage automatische ontluchter.
Een ander reden voor drukverlies CV installatie kan ook een lekkende automatische ontluchter in de CV-ketel zijn. De temperatuur op het ketelblok doet het ontsnappende water gelijk verdampen waardoor een lek niet goed zichtbaar is. Wel zijn er meestal duidelijke afzettingen zichtbaar op of nabij de ontluchter of op het warmteblok. Reinigen of vervangen van de ontluchter(s) zal noodzakelijk zijn.
Lekkage koppelingen.
Een CV installatie heeft meerdere koppelingen onder de ketel, bij verdelers of aan radiatoren. Deze kunnen lekken. Ook al ziet u geen water of druppels dan toch kan er sprake zijn van lekkage. Bij warmte zetten leidingen uit en lekwater verdampt. Is er sprake van veel corrosie (roest) aan koppelingen of leidingen dan dienen deze te worden vervangen.
Overstort ventiel.
Een CV installatie is beveiligd tegen te veel druk. De overstort treedt in werking bij ca 2.8 bar. Door water te lozen in de afvoer zal de druk dalen. Er is dan echter wel water weg gelopen uit het systeem. Blijft de overstort druppelen dan kan dit duiden op een defecte overstort. Deze dient u te laten vervangen door een erkend installateur.
Lekkage warmtewisselaar.
In een CV ketel is een warmtewisselaar aanwezig die zorgt voor het opwarmen van het CV water. De warmtewisselaar kan lek zijn. Dit is veelal aan de orde bij oudere ketels. Bij een defect zal het lekwater bij verbranden verdampen en afgevoerd worden via het rookgaskanaal. Soms is er sprake van leksporen of duidt een afwijkende hoeveelheid van condens uit het rookgaskanaal op een defect van de warmtewisselaar. Een erkend CV installatie bedrijf kan de Warmtewisselaar controleren.
Lekkage leidingen.
Er kan sprake zijn van een lekkage in de CV leidingen. Door afsluiters onder de ketel te plaatsen en het leiding deel te voorzien van een manometer kan worden gecontroleerd of het drukverlies zich voordoet in het leidingdeel van de CV installatie. Om de lekkage op te sporen adviseren wij contract op te nemen met een in lekdetectie gespecialiseerde onderneming. Het opsporen van lekkage in leidingen gelegen in vloeren kan een lastige taak zijn. Middels lekdetectie onderzoek technieken zoals infrarood controle of een traceergas detectie kunnen lekkage locaties in leidingen worden opgespoord.
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor het opsporen van een lekkage CV leidingen neemt u dan geheel vrijblijvend contat met ons op.
.