Het dak isoleren bespaart energie kosten en kan van binnen en van buiten. Het verdient de voorkeur een dak aan de buitenzijde te isoleren. Het aan de buitenzijde isoleren is mogelijk bij nieuwbouw en is het bij bestaande bouw ingrijpend.

Het aan de binnenzijde (na) isoleren van daken brengt risico met zich mee in de zin van condens lekkage. De lekkage wordt dan veroorzaakt door condens en foutieve uitvoering van isolatie.

Lekkage door dampdiffusie.

Mensen produceren vocht. Door wassen, douchen en ademen ontstaat er waterdamp in de lucht van een woning. Warme lucht neemt eens zoveel vocht in de vorm van damp op als koude lucht. Warme lucht stijgt. Om deze reden is er kans op lekkage na isoleren van het dak aan de onderzijde. Van groot belang is dat er sprake is van een geheel gesloten damp remmende laag aan de binnenzijde van de woning, ook wel de warme zijde.
Is er geen sprake van een geheel gesloten damp remmende laag dan zal door dampdiffusie de warme lucht dwars door de afwerking en isolatie tegen het koude dakbeschot komen en daar condenseren. Daar koelt de lucht immers af en kan die zelfde lucht het vocht in dampvorm niet meer vasthouden met condens tot gevolg.

De correcte opbouw van dak isoleren aan de binnenzijde:

Dakbeschot
Isolatie
Damp remmende laag
Plaatmateriaal afwerking.

dak isolatiemateriaalDe meeste leveranciers van isolatiematerialen geschikt voor isoleren aan de binnenzijde van een dak of wand hebben prefab reeds een dampremmer aangebracht. Deze hoort naar de warme zijde te worden geplaatst en dienen naden te worden gedicht met een damp dichte tape. (ook de balken en aansluitingen zijmuren).
Zie voor meer informatie o.a. websites van de firma Rockwool of Isover.