Gevel lood in de gemetselde gevel en constructies
Gevel lood of loodslabbe vinden we veelal bij aanbouw situaties, schoorstenen of boven kozijnen. Het lood of beter gezegd de loodslabbe zijn een vereiste boven gevelopeningen en gevelonderbrekingen tenzij er andere maatregelen zijn getroffen. De enige reden dat er sprake is van lood in gevels van gemetselde constructies is de functie van waterkering. Onterecht wordt zelfs door bouwkundige maar ook door tal van dakdekkers gedacht dat de loodslabbe aanwezig is als afdichting van de overgang van de gevel met de dakbedekking. Het is enkel dat de dakdekker gebruik maakt van het aanwezige gevellood om de opstand van de dakbedekking af te dekken. Een secundaire reden dus.
Gebreken in loodslabbe zoals voeg en spouwlood zijn een veel voorkomende oorzaak van lekkage. Niet zelden worden dure onderzoeken uitgevoerd naar lekkage in daken zonder resultaat waaruit wij later vaststellen en aantonen dat de lekkage wordt veroorzaakt door gebreken in lood details aanwezig in gemetselde gevelconstructies.
De functie van lood in gemetselde constructies.
Loodslabbe fungeren als waterkering in metselwerken. Metselwerken nemen vocht op en bij veel regen en wind zal de steen door en door nat worden. Dit vocht zal zakken. Is er lager sprake van een kozijn, een aanbouwsituatie of inpandige situatie zoals bij schoorstenen dan is het wel fijn dat dit zakvocht wordt gekeerd. Dit doet de loodslabbe. Details van correct uitvoeren loodslabbe is afhankelijk van de soort gevel. Van belang is of er sprake is van een spouw. Bij een spouw wordt de loodslabbe spouw overbruggend uitgevoerd. Ook in een spouw zal sprake zijn van vocht. Bij een correct lood detail zal er geen lekkage ontstaan.
“Het opnieuw voegen maakt een gevel niet waterdicht. Voegen zijn met name esthetisch aanwezig en zullen het diep nat worden van de gevel enkel vertragen. De waterkering moet correct zijn en ook al is het voeg werk nog zo slecht ook dan zal er geen lekkage zijn. Het stralen van een gevel voorafgaand aan voegen geeft de gevel alleen maar meer capillairen.”
Loodslabbe soorten gevelwerk
Globaal kunnen we lood als waterkering in gemetselde muren en gevels onderverdelen in voeglood en spouwlood. Voeglood is aanwezig in steense muren en spouwlood in gevels met een spouw. Essentieel is correcte uitvoering. Voor steense muren geldt diep genoeg ingebracht. Voor spouwmuren geldt spouwoverbrugging schuin omhoog en voldoende gefixeerd tegen de binnenmuur, het binnenblad.
Veel voorkomende gebreken in loodslabbe.
- Scheuren
Loodslabbe mogen niet te lang zijn wegens kans op scheuren (ook in de spouw). Lood heeft een uitzettingcoëfficiënt en daarmee kans op uitzetten en krimp. - Te minimaal diep voeglood.
Is het gevel lood te minimaal diep dan is er grote kans dat zakvocht achter de waterkering treedt. Met name in renovatie werken komen we dit tegen en eigenlijk altijd een onzinnig maatregel. - Vlak lood in de spouw.
Bij vlak lood kan de waterkering vol komen te staan in de spouw en daarmee kans op lekkage onder de waterkering bij overlappingen. Spouwlood behoort immer schuin omhoog geplaatst met fixering tegen of in het binnenblad. - Niet gefixeerd spouwlood.
Bij onvoldoende fixeren van het spouwlood zal deze uitzakken in de spouw en dit al helemaal bij het ontstaan van valspecie gedurende het opmetselen van de spouwmuur.
Wilt u meer informatie over gevel lood of heeft u in algemeenheid last van een (lastige) lekkage. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Nog meer informatie over lood vindt u op de website van Stichting Bouwlood.