Gevellood, doel en lekkage

Gevellood lekkage komen we veel tegen in gevels bij gevelonderbrekingen en gevelopeningen. Gevelonderbrekingen zijn aanbouw situaties, schoorstenen met het dakvlak. In algemeenheid dus een onderbreking van opgaand gevelwerk waar lager sprake is van een inpandige situatie. Gevelopeningen zijn openingen in de gevel voor kozijnen.

Primair en alleen is gevellood aanwezig in metselwerken als waterkerend detail van het betreffende metselwerk of geveldeel. Loodslabbe in gevelwerken zijn nooit aanwezig ten behoeve van een dakopstand of dakdekker. Deze gebruikt deze loodslabbe slechts als afdichting van de opstand dakbedekking. Secundair dus. Het is hiermee ook niet altijd een goede keuze gevellood werken te laten uitvoeren door een dakdekker. Er zijn helaas veel dakdekkers welke niet eens de functie van het lood kennen of denken dat het noodzakelijk is voor hun dak details.

De primaire functie van gevellood :

spouwloodLoodslabbe in met name metselwerken zijn de waterkering van zakkend vocht in het metselwerk of zelfs water in een spouw. Ieder metselwerk neemt vocht op dieper in de constructie zeker met een bepaalde regen en windlast. De enne metselsteen is gevoelige dan de andere. Vooral nieuwere stenen hebben een hoog Hallergetal (vochtopname). De stenen hebben wegens ARBO redenen meer capillairen. (luchtigere uitvoering). Oude klinker kwaliteit stenen worden gevoeliger door vocht wegens lange weerslasten, UV en vorst. Zakvocht in het metselwerk wordt door de loodslabbe gekeerd. Dit betekend ook dat de waterkering werkt zo diep als zij aanwezig is in het metselwerk.

Bij een spouw muur spreken we over spouwlood en wordt dit spouw overbruggend aangebracht bij nieuwbouw. Het is een illusie te denken dat er in de spouw geen vocht speelt. O.a. zaken als metselbaarden en ankers zorgen hiervoor. Daarnaast speelt er condens.

Nieuwbouw en renovatie gevellood :

Bij nieuwbouw kan de waterkering correct en diep worden aangebracht. Bij een spouw door de spouw heen. Anders is dit bij renovatie lood. Veelal wordt een voeg uitgeslepen en nieuw lood ingevoegd. Dan spreken we over voeglood en dit zal altijd een lekkage gevoelig detail blijven. Helaas ook in veel gevallen nog verkeerd uitgevoerd in het detail voeglood. Ziet er mooi en professioneel uit, kost behoorlijk wat centen maar doet vaak niets !!!

Gevellood lekkage :

Helaas en zeer vaak komen wij op locaties waar de gehele dakbedekking al is vervangen of dergelijke zonder oplossing van de lekkage. Dit komt door onkundige analyses en inspecties. Ook zien wij complete spouw muren opnieuw gevoegd. Dit is al helemaal onzinnig. Voegen in een spouw buitenblad hebben met name een esthetische functie. Water springt niet zomaar over van de ene muur naar de andere, ook niet met slechtere voegen. Nieuwe voegen bij een spouw zorgen hooguit dat het langer duurt dat de gemetselde constructie diep nat wordt. Tegen houden doet het niet. Anders is dit voor steens gevelwerk zonder spouw. Is er sprake van lekkage dan laat een correcte diagnose van de oorzaak stellen. Pas dan zijn oplossingen bespreekbaar.

De meest voorkomende fouten :

De aanbouw situatie
Als een aanbouw geplaatst wordt dan dient bij een spouwmuur spouwlood worden aangebracht. Is er voeglood aangebracht zal dit bij een gevel gelegen aan de weerszijde onherroepelijk leiden tot lekkage met water onder de dakbedekking en lekkage uit uw plafond.
Bij een aanbouw in steens werk zonder spouw dient het lood diep genoeg aanwezig (minimaal 5 a 10 centimeter en met een opstand.

Het dak verhogen met schoorstenen
Wordt een vlak dak verhoogd ontstaan er risicovolle situaties bij schoorstenen. Omdat isolatie wordt aangebracht komt de dakbedekking hoger te liggen. Vaak wordt origineel gevellood aanwezig in schoorstenen afgesneden of platgeslagen. Nadat de nieuwe dakbedekking is aangebracht wordt nieuw voeglood aangebracht en veelal niet dieper dan 2 centimeter en vaak ook nog op foutieve wijze. Zakvocht zal achter het nieuw voeglood. De originele waterkering nog aanwezig zal aansluitend haar werk doen maar wel onder de nieuwe dakbedekking in het isolatiepakket.

Kitten van loodslabbe
Soms vallen voegen uit boven gevel loodslabbe. Dit is in principe niet erg. Soms wordt dan gekozen te kitten in plaats van te voegen. Degene die dit uitvoert weet zeker niet wat de functie van gevellood is. Met het kitten worden de werking van het gevellood belemmerd; het keren van vocht.

Te lange stroken gevellood; scheuren
Lood werkt. Indien te lange stukken gebruikt zullen op een bepaald moment scheuren ontstaan met lekkage tot gevolg. De scheuren kunnen worden overlaagd met plaklood of beter een stuk lood onder de scheur werken. Loodslabbe dienen met de windrichting mee worden gedekt.

 

Herstel van gevellood
Zijn er problemen met foutief uitgevoerd gevellood kan dit in veel gevallen worden hersteld. Dit dient wel te gebeuren door een in gevelwerk gespecialiseerde onderneming en niet door een handige klusjesman of dakdekker zonder kennis van gevelwerken. Alternatieven zijn het metselwerk zelf waterkerend maken op diverse manieren. Zorg wel altijd voor een zeer damp open uitvoering. Altijd blijven dit onderhoud gevoelige maatregelen.

Onafhankelijke oorzaak inspectie.

Bij lekkage problemen met een bouwkundige oorzaak is onafhankelijke inspectie de methode om onnodige kosten te voorkomen. Neem contact op voor de mogelijkheden en voorkom desinvesteringen. Lekrecherche bouwkundige lekkage inspecties.