Kelder ventilatie :

Kelder ventilatie niet altijd de juiste oplossing. Ventileren staat bekend als de oplossing tegen vochtklachten en een vochtig binnenklimaat. Deze wijsheid en waarheid geldt boven het maaiveld. Zeker niet onder het maaiveld.

Ventileren.

Het principe van ventileren op onderdruk of op natuurlijke wijze is het invoeren van verse buitenlucht en afvoeren van gebruikte (vochtige lucht). In de winter zal koudere lucht de woning worden ingebracht. Deze lucht zal opwarmen en daarmee zal de relatieve luchtvochtigheid fors dalen. Warme lucht kan immers eens zoveel vocht opnemen in dampvorm dan een koudere. Deze theorie en waarheid geldt zeker voor woningen en ruimte boven het maaiveld.

Kelder ventilatie in de zomer.

In de zomer en deze steeds warmer worden kan ventilatie wel eens een omgekeerd en onwenselijk effect hebben. Dit nog niet snel boven het maaiveld. Vaak staan alle deuren en ramen langer open. Anders wordt dit met het gebruik van een airco. Het is niet verwonderlijk dat in warme klimaten overdag alles zoveel mogelijk gesloten is. Dit ook met een reden. In warme landen worden deuren en ramen niet alleen gesloten gehouden bij airco gebruik voor de energie nota. Deze bewoners zijn al lang bekend met het ontstaan van vochtklachten bij het invoeren van warme lucht.

De kelder lekker koel.

De kelder en kruipruimte is een wezenlijk andere ruimte dan bijvoorbeeld een woonkamer boven het maaiveld. Deze ruimte in de zomer ook lekker koel. Hier schuilt het risico. Wordt een warme buitenlucht natuurlijk of mechanisch de kelder of kruipruimte in gebracht zal condens ontstaan. De warme lucht koelt af en de relatieve luchtvochtigheid zal fors stijgen. De lucht met de hogere relatieve luchtvochtigheid zal gaan condenseren op koude fundaties of kelderwanden.

Een raampje open in de kelder betekend als snel warme lucht naar de kelder. Conform de natuurkunde zal een warme lucht altijd naar een koude migreren.

Ventileren van de kelder bij lage buitentemperaturen prima. Bij hogere buitentemperaturen zeer risico vol.

Oplossingen kelder Ventilatie :

Oplossingen voor juiste ventilatie zal altijd maatwerk zijn. Voorbeelden kunnen zijn mechanische ventilatie met tijdschakeling. Een grondbuis verder van de kelder door de bodem met afkoelen van de lucht of overdruk ventilatie. Soms is een mechanische ontvochtigers met afvoer pomp een oplossing bij opslag van duurdere zaken. Dit kan worden uitgebreid met sensoren. Het is verderaf te raden te ventileren via een kruipruimte als deze ook een vochtige omstandigheid kent.

De juiste oplossing is de juiste relatieve luchtvochtigheid in de koudere kelder. Ja verwarmen zal zeker helpen. Dit is echter zeker een energieslurper in de niet geïsoleerder kelders. Zijn kelders te isoleren ? Ja zeker maar dan mag er zeker geen sprake zijn van enige andere kelderlekkage.