Rookgaskanaal inspectie bij een nieuwe ketel. Hoe zit dat nou ?

In veel gevallen zal een installateur bij het installeren van een nieuwe ketel willen weten wat de staat is van het aanwezige rookgaskanaal. Dit zeker bij gestapelde gebouwen zoals appartementen complexen. Indien de installateur hierom vraagt geeft dit aan dat u te maken heeft met een goede installateur die zijn verantwoordelijkheid kent en neemt. Een installateur wil natuurlijk niets liever dan een ketel verkopen, installeren en onderhouden.

Sinds 2018 gelden er strengere regels opgenomen in NEN normeringen bij het installeren van nieuwe ketels. Deze nieuwe strengere regels zijn in grote lijnen opgesteld wegens :

  • Ongevallen in het verleden door onkundige installaties (beunhazen).
  • Sneller dan verwachte materiaal aantasting bij rookgaskanalen.
  • Nieuwe diep modulerende HR ketels niet geschikt voor bestaande gezamenlijk kanalen uitgevoerd als onderdruk kanaal.

Om deze reden dienen kanalen ouder dan 15 jaar eerst worden gecontroleerd of deze nog geschikt zijn voor het aansluiten van een nieuwe ketel. In sommige gevallen betekend dit eerst kanaal renovatie in sommige gevallen is er langer gebruik mogelijk. (hergebruik). Renovatie betekend overigens al lang niet meer het geheel openen van schachten en verwijderen van bestaande kanalen. Met een inspectie conform de NEN normen en middels camera beeld krijgt u zicht op de situatie en de mogelijkheden. Het is aan te raden deze inspecties te laten uitvoeren door een onafhankelijk partij.

Keuring certificaat

Helaas vragen erkende en grote installateurs nog al eens om een inspectie met afgifte van een keuringscertificaat of gaskeur. Is dit bij u het geval dan weet u dat u te maken hebt met een partij niet bekend met de problematiek en inhoud van de normeringen. Een nieuw kanaal heeft een Gaskeur of CE certificering. Voor bestaande en gebruikte kanalen bestaan er geen certificaten of keurmerken.
Bij een onafhankelijke inspectie wordt de staat van het kanaal inzichtelijke en de uitvoering. Dan wordt ook duidelijk wat de mogelijkheden zijn en de toekomst opties. Zeker worden ook urgente gebreken inzichtelijk. Dit is wat een installateur nodig heeft en verplicht conform de normeringen. Toekomst verwachtingen kunnen in veel gevallen worden afgegeven. Een zekerheid is dit nooit en geeft niemand. Dit is te veel afhankelijk van onbekende factoren als intensiteit van gebruik, buiten temperaturen en gekozen type ketels.

rookgaskanaal inspectieNEN norm als wet.

Een NEN normering is geen wet opgenomen in een wetboek. Wel dienen erkende installateurs zich hieraan te houden en wordt geacht best practice te werken en daarmee conform opgestelde Europese normen met eventueel nationale aanvulling. Hieruit vloeien ook aansprakelijkheid aspecten voort. Dit geldt overigens ook voor bewoners of de VVE welke zich niet houden aan dergelijke gestelde regels met het kiezen van een installateur welke het niet zo neemt met een installatie zonder factuur. Oom verzekeraars zij op de hoogte van regels. Juristen altijd.

Wilt u meer informatie over inspecties of wettelijke regels neem dan contact met ons op. Wij leveren geen ketels of renoveren rookgaskanalen. Wij verzorgen onafhankelijke inspecties conform de geldende NEN normen.

Lees tevens Camera inspectie rookgaskanaal

 

contact lekdetectie