Schimmel overlast en vocht.

Ondanks meer aandacht voor een beter leefklimaat in woningen en kantoren zijn er nog te veel woningen met vocht en schimmel overlast. In de basis is er voor schimmel vorming nodig een te geringe luchtcirculatie en vocht. Bij deze omstandigheden is er een geschikte voedingsbodem voor schimmel groei. Schimmel in de woning is esthetisch onwenselijk, tast afwerkingen van wanden aan, geeft schade aan meubilair en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij geringe schimmelvorming is er echter geen direct ernstig gevaar voor uw gezondheid.

Vocht kan veroorzaakt worden door :

Bouwtechnische of leiding technische aspecten.

Omstandigheden zoals lekkage, optrekkend vocht of geveldoorslag zorgen voor vocht in wanden, vloeren of plafonds. Ook kan er sprake zijn van niet correct uitgevoerde isolatie werken en details hierin. Ventileren is van groot belang maar gebreken dienen altijd worden opgelost.

Bewonersgedrag.

In een woning vinden allerlei vocht producerende activiteiten plaats (douchen, was drogen, koken, ademen, veel planten of huisdieren) en daarvoor is juist ventileren van groot belang. Een gezin van vier personen produceert gemiddeld 12 liter water per dag in damp vorm. Het te minimaal of verkeerd ventileren kan leiden tot vocht in de woning met schimmel als gevolg.

Lekdetectie en schimmelonderzoek.

Bij een schimmelonderzoek bepalen we of er sprake is van lekkage en of deze van leiding technische of bouwkundige aard is. Tijdens het schimmelonderzoek voeren we luchtkwaliteit metingen uit en controleren we aanwezige isolatie en eventuele koudebruggen. Als resultaat van de inspectie zal de schimmel oorzaak inzichtelijk worden.

Na een compleet onderzoek komen we tot een conclusie en zullen we adviseren hoe de schimmelvorming te voorkomen.

Tips om vocht en schimmels in de woning te voorkomen:

  • Laat lekkages en andere gebreken herstellen. Een vocht en lekdetectie onderzoek geeft zekerheid met betrekking tot lekkage
  • Zet tijdens het koken een raam open en/of de afzuigkap aan, tot 15 minuten na het koken.
  • Ventileer terwijl u verwarmt, zo raakt uw huis veel vocht kwijt. Het beste is om de hele woning gelijkmatig te verwarmen. Stel de thermostaat overdag in op 20°C en ’s nachts niet lager dan 15°C. Een droge lucht is eens zo snel warm als een te vochtige….
  • Lucht mogelijk extra tijdens en na het koken, douchen en drogen van de was.
  • Zet tijdens het douchen het raam open en/of het mechanische afzuigsysteem op de hoogste stand aan, tot 15 minuten na het douchen.
  • Maak de muren en de vloer van de badkamer droog na het douchen.
  • Zijn er ventilatie roosters dan laat deze 24 uur per dag geopend.
  • Een hygrometer geeft inzage in de Rv waarde (relatieve luchtvochtigheid) van de lucht. Bij verkeerde waarde kan meer worden geventileerd in combinatie met meer of minder verwarmen.

Schimmel verwijderen ?
Schimmelsporen laten zich het beste verwijderen met warm water en soda opgelost. Middels een borstel en het water kan schimmel worden verwijderd. De schimmel is verdwenen echter de oorzaak niet. De schimmel zal wederkeren.
Wilt u meer informatie over schimmel of een schimmel onderzoek neemt u dan contact op met ons kantoor over vraag vrijblijvend en gratis consult bij een van onze meettechnici.

Lees tevens ons blog item over schimmel

Bouwkundige lekkage onderzoeken :

Lees meer op onze website over lekkage en bouwkundige gebreken of neem vrijblijvend contact op met een van onze bouwkundige meettechnici.