Spouwmuur impregneren ? NEEEE !!

Een spouwmuur impregneren is in principe onzinnig als deze werkzaamheden worden uitgevoerd tegen lekkage. We zijn ooit gaan bouwen in spouw wegens gevel doorslag van vol gemetselde gevels zonder spouw. Water springt niet over van de buitenmuur naar de binnenmuur. (binnenblad buitenblad)

gevel imprgeneren

Zoals gemeld : in principe is het onzinnig en weg gegooid geld om de  spouwmuur impregneren tegen lekkage. Er zijn echter gebreken mogelijk in de spouw als verkeerde na-isolatie, foutief aangebrachte spouwankers of spouwvervuiling door valspecie tijdens het metselen. Daarnaast zijn er nog veel voorkomende gebreken als foutief uitgevoerde waterkeringen in spouwmuren. Het herstellen van deze gebreken is ingrijpend en dan kan het impregneren een onderhoud gevoelig alternatief zijn. Het impregneren of hydrofoberen van gevels vergt onderhoud omdat deze middelen een levensduur hebben. Kies altijd voor een damp openen impregneermiddel. Bespaar niet op de prijs van het middel maar gebruik een professioneel middel. Zie bijvoorbeeld de leverancier Remmers Bouwchemie.

Helaas komen wij wekelijks bij lekkage vraagstukken tegen waarbij gevels opnieuw zijn gevoegd en de gevel is geïmpregneerd. Ondanks de hoge gemaakte kosten is er dan nog sprake van lekkage. Er zijn meerdere oorzaken die ondanks uitgevoerde werkzaamheden er toch water in de spouw terecht komt of zakvocht in het buitenblad.
Bij regen en wind kan er bijvoorbeeld water komen tussen de aansluiting van kozijnen en de spouwmuur in de dagkant. Hiertegen helpt geen impregneren of opnieuw voegen van de buitenmuur van de spouw.

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Heeft u lekkage van een spouwmuur dan achterhaal eerst de oorzaak van de lekkage en laat geen onzinnige en dure maatregelen uitvoeren. Neem voor meer informatie over het achterhalen van gevellekkage oorzaken vrijblijvend contact op. Onze lekkage onderzoeken voeren wij onafhankelijk uit. Herstel voeren we niet uit en bemiddelen niet in herstellende partijen.

Samenvattend de reden van impregneren van de spouwmuur :

Lekkage spouwmuur :

Werkzaamheden niet zomaar aan laten praten, achterhaal de werkelijk oorzaak van de lekkage.

Lekkage steense gevel (vol gemetselde gevel zonder spouw) :

Bij vaststelling van geveldoorslag is saneren van de gevel en impregneren een (tijdelijke) oplossing.

Om esthetische reden :

Is er sprake van veel vuilaanslag in de gevel of lelijke voegen dan is saneren en  impregneren van de gevel een (tijdelijke) oplossing.

 

Weet u niet of uw gevel een spouwmuur is ?

Boor een gat in de buitenmuur. Een gemiddelde metselsteen is 10 cm breed. Na ca 10 cm zult u voelen dat er sprake is van een holle ruimte bij een spouwmuur. Door de boor tegen het binnenblad te duwen kunt u de spouwbreedte bepalen. De breedte van de spouw is van belang bij vraagstukken zoals na-isoleren van de spouwmuur. Ook bij dit vraagstuk kunnen we niet vaak genoeg waarschuwen. Kies bij na-isoleren voor een gerenommeerde firma.

Lekrecherche gevelonderzoek

  • Spouw camera onderzoek
  • Infrarood camera warmtebeeld controle
  • Vochtmetingen
  • Voegen hardheid testen
  • Bepaling vocht opname (Ing. Karsten Test)
  • Bouwtechnische controle
  • Onafhankelijk advies
Lekrecherche voor breekvrij lekkage onderzoek