Loodslabbe zoals spouwlood en voeglood komen we tegen in metselwerken en dienen als waterkering van zakwater in metselwerken of water in de spouw.

Loodslabbe in metselwerken treffen we aan bij gevelonderbrekingen zoals een aanbouw, verspringing in gevelwerk, gevelopeningen voor kozijnen of een schoorsteen in een dakvlak. De loodslabbe zorgt ervoor dat er lager een droge situatie ontstaat waar weer sprake is van een inpandige situatie.

Voeglood.

Voeglood is een loodslabbe ingevoegd of ingemetseld in het werk. Voeglood komt voor bij volle gemetselde constructies zonder luchtspouw. Het is van belang dat voeglood zo diep mogelijk in het werk is ingebracht. Is er sprake van te onvoldoende diep ingewerkt lood dan zal zakvocht in het metselwerk achter het voeglood zakken en zal dit leiden tot lekkage. Loodslabbe slechts enkele centimeters ingevoegd zullen als waterkering ook slechts enkele centimeters werken waarbij een metselsteen zelf al 10 centimeter diep is. Veelal is er steens gemetseld en dan is de constructie 20 centimeter.

Waarom dan toch voeglood ?
Vroeger waren metselstenen van klinker kwaliteit en hadden daarmee minder capillairen en werden constructies minder diep nat. Net als bij mensen komen ook de gebreken in metselwerken met de jaren en blijkt voeglood niet meer afdoende. Tevens kan bij nieuwbouw het lood nou eenmaal makkelijker dieper in de vol gemetselde constructie worden geplaatst.

Renovatie voeglood.
voeglood in metselwerkBij renovatie gevelwerken wordt vaak nieuw voeglood toegepast en dit slechts enkele centimeters diep. Het is onzinnig en wachten op lekkage. Het voeglood werkt slechts als waterkering zo diep zij is ingevoegd. Stenen worden dieper nat en zal er zakvocht achter de waterkering treden.
Maatregelen zoals stralen van gevels en aansluitend opnieuw voegen maken de gevel nog gevoelige voor vochtopname. Dit is ook de reden dat wij met regelmaat tegenkomen dat lekkage problemen zijn toegenomen na gevelrenovatie.
Raadpleeg altijd een in geveltechniek gespecialiseerde onderneming bij gevelrenovatie en voorkom lekkage ellende door te werken met klussenbedrijven die uw probleem wel even oplossen.

 

Spouwlood

spouwloodSpouwlood is spouw (luchtlaag tussen buiten en binnenblad) overbruggend lood in de gevelconstructie. Naast zakvocht in het buitenblad van de spouw zal er sprake zijn van water in de spouw. Denk bijvoorbeeld aan regen en wind met water stuwing tussen aansluitingen van kozijnen en gevelwerken. Daarnaast kan er ook altijd sprake zijn van condens. Water in een spouw is normaal en leidt bij correcte overige detailleringen niet tot lekkage of vochtproblemen.

Het aanbrengen van spouwlood dient aan vele eisen te voldoen. Met name de fixatie aan het binnenblad is van belang tegen uitzakken van de loodslabbe in de spouw. Fixeren van loodslabbe tegen of in het binnenblad gebeurt door inmetselen of middels knelstrips. Daarnaast dient loodslabbe schuin omhoog in de spouw te worden geplaatst. Helaas komen wij nog wekelijks lekkage oorzaken tegen met als oorzaak foutief spouwlood. Niet alleen bij bestaande bouw maar ook bij nieuwbouw.

Stappen aanbrengen spouwlood : spouwlood-aanbrengen-renovatie

Veel voorkomende lekkage gevoelige fouten loodslabbe :

Scheuren
Scheuren in loodslabbe ontstaan veelal door het gebruik van te lange stroken. Lood werkt en blijft dit doen.

Uitzakken
Loodslabbe in de spouw kunnen uitzakken bij onvoldoende fixatie tegen het binnenblad.

Te minimaal diep voeglood.
Met slechts 2 centimeter invoegen van een loodslabbe kan nagenoeg net zo goed niets worden gedaan. Stenen worden dieper nat waardoor zakvocht achter de loodslabbe zal zakken met lekkage tot gevolg.

Kitten van voegen.
Veel mensen kitten de lintvoeg af nadat enkele voegen boven het lood zijn uitgevallen. Dan heb je er echt niets van begrepen. De loodslabbe is een waterkering. Door te kitten of andere smeersels raakt vocht opgesloten en zal de waterkering het vocht niet naar buiten kunnen keren.

Heeft u lekkage van de gevel of denkt u van dakbedekking maar blijkt de dakbedekking niet te zijn neem dan vrijblijvend contact op met een van onze bouwkundige meettechnici.

contact lekdetectie