Een betegelde douchevloer zonder opstap wint aan populariteit wegens gemak en esthetische overwegingen. De inloop douchevloer heeft inderdaad voordelen ten opzichte van een douchebak ook al zijn hier in tegenwoordig ook vele moderne designs in te verkrijgen.

Bij de keuze van een douchevloer is het verstandig enkele nadelen te overwegen. Betegelde douche vloeren kunnen gladder zijn, er is meer kans op bacteriën, schimmel en bij verkeerde uitvoering en onderhoud op lekkage met vochtschade tot gevolg.

Lekkage douchevloer.

Een betegelde douchevloer is rechtstreeks aanwezig op de verdiepingsvloer en zijn wanden van de badkamer eveneens op deze verdiepingsvloer geplaatst. Een lekkende douchevloer leidt lager in de woning tot lekkage en kan zorgen voor optrekkend vocht in de wanden van de badkamer. Daarnaast zal er schade ontstaan aan de vloeren van de verdieping met de lekkende douchevloer. Een goed uitgevoerde en onderhouden douchevloer zal echter  niet leiden tot lekkage.

Een badkamer wordt niet waterdicht gemaakt door tegels op wanden of vloer aan te brengen, een waterdichte voegmortel te gebruiken of naden af te kitten. Het geglazuurde oppervlak van een tegel is wel waterdicht; de voegen niet. Kleine krimpscheuren zuigen water op dat achter de tegel verdwijnt. Geringe vocht indringing kan de dekvloer opvangen en zal de vloer ook weer natuurlijk drogen. Bij ernstigere gebreken gebreken en verkeerde uitvoering is er wel kans op lekkage. Eigenlijk adviseren wij een betegelde badkamer vloer altijd te laten installeren door erkende en ervaren bedrijven.

Waterdichte wand en vloer aansluiting : de kim. Kimmen zijn zwakke punten en kunnen worden verstevigd en waterdicht gemaakt middels kimband. Een wapening vlies wordt in een waterkerende pasta aangebracht.

Ongeacht de verdieping vloer constructie is het aan te raden een waterkerende laag  (waterdicht membraam) aan te brengen onder de tegelvloer. Deze lagen kunnen worden uitgevoerd met epoxy of eerder genoemde kimband pasta. Misschien niet meest fraaie bij een inloop douche maar het plaatsen van een geringe dorpel maakt het opzetten van het membraam eveneens mogelijk bij de entree van de douchevloer.

Afvoerputje en drain goot.

Langs een afvoerputje of modernere draingoot stroomt al het douchewater. Bij een gemiddeld gezin al snel  50000 liter water per jaar. Goede afdichting van het putje met de vloer is van groot belang. Draingoten zijn fraai echter lekkage gevoelig bij foutieve installatie. Volg steeds het VOLLEDIGE installatie advies van de leverancier.

Voegen douchevloer.

Gewoon voegmiddel van tegels zijn slechts 10 minuten waterdicht. Er zijn waterdichte voegmiddelen op de markt. Waterdicht voegmiddel is iets anders dan waterafstotend voegmiddel. Bij geringe haar scheurtjes welke altijd wel ontstaan is ook de waterdichte voeg niet meer afdoende en daarom is het eerder beschreven waterdichte membraam van belang. Gebruik bij het tegelen van de douchevloer een mortel tegellijm en geen lijmpasta. Lees meer.

Kitnaden.

Hoekaansluitingen van wanden en aansluitingen van wanden met de vloer (de kim) dienen te worden voorzien van een kitnaad. Kit heeft een levensduur en het aanbrengen van kit applicaties is vakwerk. Bespaar niet op deze afdichting. Lees hier meer over kitten.

Let op !!. Ook de koppelingen van de mengkraan moeten worden gekit achter de rozetten (voor montage mengkraan). Rozetten kitten is onzinnig.

Veiligheid betegelde douchevloer.

Natte tegels kunnen glad zijn, tenzij u een tegel kiest met een anti-sliplaag. Hoe herkent u deze badkamertegel? Op de tegelverpakking staat een R-waarde aangegeven. Als deze waarde tussen de 9 en 13 is kunt u ervan uitgaan dat deze tegels slipbestendig zijn (hoe hoger, hoe beter). U kunt ook de gradaties A, B of C aantreffen. B en C wil zeggen dat de tegel over een anti-sliplaag beschikt en dus geschikt is voor de badkamer. Informeer bij de keuze van douchetegels altijd naar geteste mate van antislip. Het is mogelijk een bestaande douchevloer met een antislip coating te behandelen. Niet altijd wordt hier de vloer fraaier van.

Hygiëne.

Ieder douchevoorziening dient gereinigd te worden om hygiënische redenen. Een tegelvloer is door o.a. de vele voegen lastiger te reinigen. Tevens zijn voegmiddelen en waterkerende kitnaden gevoelig voor te agressieve reinigingsmiddelen. Raadpleeg de documentatie van uw voegmiddel of kit producten.

Naast tegelvloeren als douchvloer is zijn er varianten zoals terrazzo, epoxy of PU vloeren. Genoemde varianten hebben ook hun voor en nadelen, tevens is het aanbrengen van deze vloeren specialistisch werk. Niet raadzaam is het dit als particulier zelf uit te gaan voeren.

Samenvattend :

Een douchevloer of wand is nooit geheel waterdicht. De constructie kan licht indringen van vocht weerstaan en zal weer droog ventileren. Zijn gebreken ernstiger dan ontstaat een lekkage gevoelige situatie. Voor zekerheid kies altijd voor een waterdichte laag achter het tegelwerk.

  • Installeer met name draingoten conform handleiding fabrikant.
  • Voegen dien in goede staat te verkeren
  • Kit naden maken de badkamer af en waterdicht. Kitten is vakwerk en heeft een levensduur.
  • Kit de S-koppelingen achter de rozetten van de douchemengkraan